Afbeelding De Recreanten bestaat 35 jaar!

De Recreanten bestaat 35 jaar!

Wie je als bestuurslid of begeleider van sportvereniging De Recreanten ook spreekt, allen vertellen ze even enthousiast de mooiste verhalen en ervaringen. Op papier bestaat deze bijzondere sportvereniging sinds 23 december 1987. Maar eigenlijk bestonden ze al ver daarvoor. Loes van Doorn was destijds begeleider en is na al die jaren nog steeds betrokken bij de club, zij het als algemeen bestuurslid. Op 14 januari staat de vereniging stil bij hun 35-jarig jubileum.

De vereniging is ontstaan voor mensen die willen bewegen, maar op een reguliere sportvereniging niet mee kunnen komen doordat ze een beperking hebben. Deze beperking kan lichamelijk of geestelijk zijn, maar ook op emotioneel sociaal vlak liggen of het kan zelfs een leerachterstand zijn.

Sporten onder begeleiding
Sinds jaar en dag wordt er op de maandagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur in Sportcentrum Helsdingen gesport onder leiding van een vast team van vrijwillige begeleiders. Ze hebben elk hun eigen verhaal en persoonlijke reden hoe ze ooit in aanraking zijn gekomen met de vereniging. De één vanwege het down syndroom van haar dochter, de ander omdat zijn overbuurjongen met een beperking het advies had gekregen om te gaan sporten.

Vrijwilliger Kelsey legt uit “We hanteren wekelijks een vaste indeling qua programma. Vastigheid en routine is voor onze leden van belang. Om half zeven start de ene groep standaard met badminton en de andere groep met voetballen. In het uur daaropvolgend wisselen we qua sporten. Binnenkort komt de korfbalvereniging een clinic geven. Een volgende keer kan dat een clinic zijn van de volleybal, hockey of judo.

Begeleiders Kelsey en Erik gaan op de donderdagavonden met sommige leden zwemmen. Kelsey: “Wanneer je eenmaal je hart verloren hebt aan deze club wil je nooit meer weg. Ik moet er niet aan denken dit niet meer te kunnen doen.” Deze hobby is naast Kelsey zijn werk in de zorg meer dan welkom. Hij krijgt er zoveel positieve energie van. Eén van de leden is tien jaar geleden zijn getuige geweest op zijn bruiloft. De jongen in kwestie heeft het er nog over.

Ambitie
Hoe zit het met de groei ambities van de vereniging? Janneke de Bruijn, sinds 2013 secretaris en samen met haar man zeer betrokken bij de club vertelt: “Iedereen kan deelnemen op zijn of haar eigen niveau. Sommige leden hebben intensieve begeleiding nodig, maar sommige bijna niet. Veel van onze leden zijn naast onze vereniging lid van nog een sportclub en voetballen bijvoorbeeld in het G-team. Sommige leden zijn al 30 jaar lid bij ons. Het verloop qua aantal leden is heel beperkt.

Momenteel zijn er een paar plekjes vrij voor nieuwe leden. We hebben een belangrijke functie als sportvereniging en het klinkt misschien heel raar, maar groeien is niet onze prioriteit. Groeien heeft veel gevolgen. Gevolgen voor onze leden maar ook qua zaal ruimte en begeleiders. Van beide is er meer nodig en dat is juist lastig in te vullen.”

Buiten het gezamenlijke sporten lopen de Recreanten jaarlijks als groep mee met de Avond4daagse, wordt er met z’n allen Sinterklaas gevierd en is het jaarlijkse uitje elke keer weer één groot feest. En indien iemand jarig is wordt daar tijdens de les op maandagavond uitgebreid aandacht aan besteed.

Terug